Merhabalar, bültenimizin bu ayki sayısında önceki sayılardan farklı olarak sempozyum/konferans gibi etkinlikler için çağrılara da yer verdik. Bir diğer yenilik olarak duyurduğumuz etkinliklerin ve çağrıların bulunduğu herkese açık bir Google takvimi oluşturduk. Aşağıdaki bağlantılara tıklayarak bu takvimi kullandığınız dijital takvime ekleyebilirsiniz. Ayrıca bültenin en sonunda özel bir duyuru sizleri bekliyor.
Google Takvim’e eklemek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz: https://calendar.google.com/calendar/u/3?cid=aGZzZ3VuZGVtQGdtYWlsLmNvbQ
Etkinlikleri başka bir takvime eklemek için bu bağlantıyı kopyalayabilirsiniz: https://calendar.google.com/calendar/ical/hfsgundem%40gmail.com/public/basic.ics
Geçtiğimiz Ay: Ocak 2023
Yayınlar
Kitaplar
Denizaşırı Sömürge İmparatorluklarında Egemenlik Sorunu
Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuku ana bilim dalından Dr. Öğr. Üyesi Burak Erece’nin sömürgecilik sürecini egemenlik açısından incelediği kitabı Yetkin Yayınları’ndan çıktı. Kitaba bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hayvan Hakları Teorisi ve Pozitif Hukuk İncelemesi
Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuk ana bilim dalında görevli Ar. Gör. Buse Duru’nun hayvan haklarının teorik temellerini ve pozitif hukuktaki karşılığını incelediği kitabı On İki Levha Yayıncılık’tan çıktı. Kitaba bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
TÜHAS: Türk Hukuk Atıf Sistemi
Prof. Dr. Kemal Gözler’in daha önce yayınladığı Alıntı ve Atıf Usûlleri kitabının özeti olan “TÜHAS: Türk Hukuk Atıf Sistemi”, Ekin Kitabevi’nden çıktı. Kitabın basılı hâline bu bağlantıdan, kitabın e-kitap hâline bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Kemal Gözler’in Türkiye’de hukuk yayıncılığının tamamı için önerdiği atıf sistemine ilişkin daha fazla bilgi için TÜHAS: Türk Hukuk Atıf Sistemi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Gelecek Ay: Şubat 2024
Çağrılar
IV. Genç Hukukçu Araştırmacılar Sempozyumu
Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Genç Hukukçu Araştırmacılar Sempozyumu 20-21 Nisan 2024 tarihlerinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek. Hukuk alanında yüksek lisans veya doktora yapmakta olan ya da doktorasını en fazla üç yıl önce bitirmiş olan tüm araştırmacıların katılım için başvurabileceği sempozyuma bildiri özeti göndermek için son gün 16 Şubat 2024. Daha fazla bilgi için bağlantıya tıklayarak sempozumun internet sitesine erişebilirsiniz.
Etkinlikler
Eleştirel Hukuk Çalışmaları Bağlamında İnsan Hakları Mücadelesi
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından “Eleştirel Hukuk Çalışmaları Bağlamında İnsan Hakları Mücadelesi” atölyesi 3 Şubat 2024 Cumartesi günü saat 13.00’te Ankara Barosu’nda gerçekleştirilecek. Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Genel Sekreteri Av. Merve Keskin’in moderatörlüğünü üstleneceği atölyenin konuşmacıları ve konuşma başlıkları ise şöyle:
Av. Ezgi Duman
İnsan Haklarının Sonunda: Marksizm, Umut, Mücadele
Ar. Gör. Yusuf Enes Karataş - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı
İnsan Hakları İdeolojisinin Doruk Noktası: Körlük
Ar. Gör. Cevher Elgin - Ankara Üniversitesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı
İnsan Haklarının Ön Koşulu Olarak Haklara Sahip Olma Hakkı
Dr. Buket Karaman - Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hukuk Ana Bilim Dalı
İnsan Hakları Dogmatiğinde Dogmatik Olmayan Ne?
İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu: Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ
İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu’nun Şubat 2024 toplantısı “Ahlaki ve Hukuki Şahıs Olmak” başlığıyla İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ’ın sunumuyla 8 Şubat Perşembe günü saat 19.00-20.30 arasında İstanbul Barosu Merkez Bina 6. kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.
Türkiye Felsefe Kurumu Hukuk Felsefesi Alanındaki Son Çalışmalar Dizisi-5: Epistemik Yapısal Adaletsizlik ve Hukuk: İki Kitap - Üç Konuk
Türkiye Felsefe Kurumu’nun Hukuk Felsefesi Alanındaki Son Çalışmalar Dizisi’nin 5. etkinliği 17 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Gülriz Uygur, Doç. Dr. Nadire Özdemir ve Kadir Gülen’in katılımlarıyla gerçekleştirilecek toplantıya aşağıdaki bilgileri kullanarak erişebilirsiniz.
Toplantı ID: 6642050246
Şifre: 1234
Türkiye Felsefe Kurumu Doktora Çalışmaları Seminerler Dizisi 17: Leon Petrazycki'nin Psikolojik Hukuk Kuramı
Türkiye Felsefe Kurumu’nun düzenlediği Doktora Çalışmaları Seminerler Dizisi’nin on yedinci etkinliği 24 Şubat Cumartesi günü saat 17.00’de çevrimiçi olarak gerçekleştirilecek.
Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hatike Dilara Ağaoğlu Canay’ın moderatörlüğünü üstleneceği toplantıda İzmir Ekonomi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı’ndan Dr. Ezgi Arslan, “Leon Petrazycki'nin Psikolojik Hukuk Kuramı” başlıklı doktora tezi hakkında bir sunum gerçekleştirecek. Toplantıya aşağıdaki bilgileri kullanarak erişebilirsiniz.
Toplantı ID: 6642050246
Şifre: 1234
Özel Duyuru
Prof. Dr. Yasemin Işıktaç : Perşembe Mektupları
Prof. Dr. Yasemin Işıktaç’ın Youtube üzerinden her ayın üçüncü perşembe günü yayınlamayı planladığı Perşembe Mektupları serisinin ilk videosu Perşembe Mektupları Nedir? başlığıyla 18 Ocak Perşembe günü yayınlandı. İlgili bağlantılara tıklayarak videoyu izleyebilir ve kanalı takip edebilirsiniz.