Geçtiğimiz ay, alanımızın kıymetli hocası Prof. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ’ın muhterem annesinin vefat haberini aldık. Kendisine baş sağlığı, merhumeye rahmet diliyoruz.
Geçtiğimiz Ay: Aralık 2023
2024’ten merhabalar! Geride bıraktığımız yılın ardından herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl diliyoruz. Aşağıda geçtiğimiz ayın ve önümüzdeki ayın haberlerini bulacaksınız.
Yayınlar
Kitaplar
Roma Hukuku: Kısa Bir Tarih
Dr. Öğr. Üyesi Serdar Ünver’in çevirmenliğini, Doç. Dr. Ertuğrul Uzun’un editörlüğünü üstlendiği, Olga Tellegen-Couperus’un Roma Tarihi’nin çevirisi Zoe Kitap’tan çıktı. Kitaba bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Carl Schmitt’in Hukuk Düşüncesinde Demokrasi ve Diktatörlük Tartışması
Suat Kutay Küçükler’in Carl Schmitt’in düşüncesinde demokrasi ve diktatörlük tartışmasını Gerhard Anschütz, Richard Thoma, Georg Jellinek, Hans Kelsen ve Hermann Heller'ın düşünceleriyle karşılaştırarak incelediği kitabı On İki Levha Yayıncılık’tan çıktı. Kitabın tanıtım yazısına ve içindekilere bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
*Tanıtım yazısından
Modern Devletin Gözü: Gözetimin Doğuşu ve Dönüşümü
Buse Dirik Kavlak’ın “Gözetimin soy kütüğünü çıkarırken aynı zamanda içine doğduğumuz Panoptikon'a dair sorulara cevap bulma uğraşı” olarak nitelediği çalışması On İki Levha Yayıncılık’tan çıktı. Kitabın tanıtım yazısına ve içindekilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
John Rawls ve Norman Barry’de Sosyal Adalet Düşüncesi
Balıkesir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Ana Bilim Dalı’nda görevli Arş. Gör. Nisanur Önay’ın liberal düşüncenin iki farklı ucunda bulunan John Rawls ve Norman Barry'nin, siyasi iktidarın bireyle kendi arasına hukuk eliyle çizdiği sınıra ve sosyal adalete yönelik ileri sürdükleri argümanları incelenmeye çalıştığı* çalışması On İki Levha Yayıncılık’tan çıktı. Kitabın tanıtım yazısına ve içindekilere bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
*Tanıtım yazısından.
Makaleler
Normatif Hukuki Pozitivizm ya da Hukuki Pozitivizmin Kıymeti
Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Günal’ın, Hans Kelsen’in öncüsü olduğu normativist hukuki pozitivizmden farklı bir kuramsal düşünce olan normatif hukuki pozitivizmi (bir diğer deyişle etik pozitivizmi) diğer hukuki pozitivist kuramlarla karşılaştırarak değerlendirdiği makalesi Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı. Makaleye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hermeneutics of the Word Politeia
Kırklareli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Burçin Aydoğdu’nun antik dönem eserlerinde politeia kavramına dair hermenötik incelemesi Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı. Makaleye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Uygulama Boyutlarıyla Normlar Hiyerarşisi
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Genel Kamu Hakuku Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Emir Kaya ile Alperen Dağlı’nın normlar hiyerarşisini Avukatlık Kanunu bakımından inceledikleri makaleleri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı. Makaleye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hukuk Teorilerini Birer “Naya” Olarak Görmek: Jainizmin Üç Önemli Öğretisi ile Hukuk Teorisini Bir Araya Getirmek
İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Nazlı Hilal Demir’in Caynizm üzerine yazdığı makalesi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı. Makaleye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Hınç, Adalet ve Hınç Adaleti: Eleştirel Bir Değerlendirme
Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Ana Bilim Dalı’nda görevli Arş. Gör. Rıdvan Türk’ün hınç adaleti üzerine yazdığı makalesi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı.
Makalede, Doç. Dr. Rabia Sağlam'ın modern bir ihkakı hak tasarısı içeren Hınç Adaleti ve Affetme başlıklı son kitabındaki argümanlara yönelik eleştirel bir analiz sunuluyor. Eleştiriler, hukukun adalet işlevini yitirdiği bir zeminde, mağdurların meşru bir biçimde haklarını kendilerinin alabileceği iddiasının tekrar gözden geçirilmesi gereken unsurları üzerinde duruyor.* Makaleye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
*Yazarın tanıtımı
Hukuk ve Değişken Doğruluk: Toulmin İzinde Bir İnceleme
Meriç Seyhan Karaca’nın Toulmin’in argümantasyon teorisi üzerine yazdığı makalesi Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi’nde yayınlandı. Makaleye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Gelecek Ay: Ocak 2024
Etkinlikler
Ankara Barosu XIII. Uluslararası Hukuk Kurultayı: Yargı Reformu
Ankara Barosu’nun on üçüncüsünü düzenlediği Uluslararası Hukuk Kurultayı, “Amaç: Hukuk Devleti Hedef: Yargı Reformu“ alt başlığıyla 11-14 Ocak 2024 tarihlerinde Ankara Türkiye Barolar Birliği Tesisleri’nde gerçekleştirilecek. Kurultay programına bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu: Prof. Dr. Doğan Göçmen - Modern Felsefede Hukuk ve Ahlak
İstanbul Barosu Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Komisyonu’nun bu ayki toplantısı 11 Ocak Perşembe günü saat 19.00’da İstanbul Barosu Merkez Bina 6. Kat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek. Toplantıda Prof. Dr. Doğan Göçmen, “Modern Felsefede Hukuk ve Ahlak” başlıklı sunumunu gerçekleştirecek.